Parlamentul copiilor

“Prima mea experiență în Parlamentul Copiilor nu a fost așa de bună pentru că mi se părea o glumă când cei care erau aici ne spuneau că vocile noastre vor fi auzite, că toate planurile pe care le avem se pot realiza și nu credeam. Pentru că până acum nimic nu a fost ascultat din ce ziceau copiii și nu îmi venea să cred și până la urmă s-a realizat. …. Dar trebuie un grup mai mare! Cu una-două persoane nu se pot face așa de multe lucruri, toate lucrurile pe care le vrem noi, copiii. Un grup mai mare ar trebui. (…) Cel mai mare câștig a fost că mi-am făcut prieteni noi și chiar am fost ascultată și… mă bucur”. Patricia V, membru în două sesiuni ale Parlamentului Copiilor Periam

Parlamentul Copiilor reprezintă una dintre componentele principale ale programului DARE prin care lucrăm cu tineri din școlile partenere pentru elaborarea și implementarea unor mici proiecte comunitare. Aceștia sunt sprijiniți în procesul de identificare a nevoilor locale precum și în elaborarea unor propuneri de poiect. În fiecare sesiune a Parlamentului Copiilor finanțăm cu suma de 500 euro implementarea unui proiect. În Periam, Parlamentul Copiilor se desfășoară în colaborare cu Liceul Teoretic Periam.

Prin intermediul Parlamentului Copiilor dorim să promovăm valori precum: implicarea în viața comunității, empatia, voluntariatul, munca în echipă și asumarea de responsabilități față de comunitatea din care faci parte.

Proiectele care au fost implementate până în prezent de către Parlamentul Copiilor sunt:

  1. Centrul pentru Tineri, dezvoltat în parteneriat cu Primăria Periam – Primăria Periam a pus la dispoziție un spațiu, care a fost dotat cu jocuri și instalație de sunet prin intermediul proiectului, permițându-se organizarea mai multor activități pentru tineri;
  2. Selfie în Periam: proiect de descoperire a Periamului și promovare a principalelor obiective și personalități locale, în special în rândul tinerilor;
  3. Campanie de solidarizare cu persoane defavorizate social: prin intermediul acestei campanii, membrii Parlamentului Copiilor au susținut cu produse alimentare&non-alimentare un număr de 10 familii din Periam, care se confruntă cu probleme sociale grave, așa cum sunt acestea percepute de către copiii. Proiectul a facilitat creșterea solidarității sociale, o mai bună cunoaștere a comunității locale precum și abordarea critică cu privire la problemele sociale cu care se confruntă persoanele defavorizate.
  4. Punți între generații!: a treia sesiune parlamentară a Parlamentului Copiilor Periam s-a desfășurat cu ocazia Zilei Copiilor. Proiectul implementat a fost despre interacțiunea dintre tineri și copii, despre bucuria de a împărtăși, despre curiozitatea de a-ți descoperi noi aptitudini. Membrii Parlamentului Copiilor au pregătit activități distractive pentru toți copiii de grădiniță, iar aceia care se pregătesc de începerea anului școlar au primit câte un ghiozdan echipat cu multe lucruri utile.Ieșim în comunitate, construim punți și ne distrăm împreună! Acestea au fost dezideratele membrilor Parlamentului Copiilor pentru această sesiune.
  5. Rastele fericite la Periam:  4 rastele pentru biciclete au fost realizate cu sprijinul Primăriei Periam, chiar înainte de începerea vacanței de vară. 2 rastele au fost instalate la școala generală, un rastel în curtea liceului și unul la Centrul de Zi Periam. Implicarea copiiilor a fost răsplătită. La finalul activității, fiecare a primit câte un zmeu, partener de joacă pe perioada vacanței.

PARLAMENTUL COPIILOR ÎN IMAGINI

 

 

 

 

Programul DARE